Alles wat u over honden moet weten, maar nooit durfde te vragen

Veel gestelde vragen over het hondenbeleid

 

 

A.  Vragen over hondenpoep

 

 

1.    Moet ik de poep opruimen?

 

Ja, op openbare plaatsen geldt een opruimplicht. Onder een openbare plaats wordt verstaan: een voor het publiek toegankelijke plaats, waaronder begrepen de weg (ook voetpad en fietspad en de aanliggende bermen.)

 

2.    Waarom moet ik de hondenpoep opruimen?

 

Hondenpoep zorgt, net als zwerfvuil, voor een vies straatbeeld. Bovendien is hondenpoep niet alleen vies en onhygiënisch, het is in bepaalde gevallen ook een risico voor de gezondheid. Spelende kinderen zitten regelmatig met hun handen aan hun mond. Wanneer zij in aanraking komen met hondenpoep kunnen zij besmet worden met de hondenspoelworm.

 

 

3.    Moet ik de poep opruimen ook als het ver in de bosjes ligt?

 

Ja, het doel van het hondenbeleid is dat de hondenpoepoverlast en de ergernis hierover afneemt. We willen dit bereiken door burgers te verplichten de poep van hun hond op te ruimen.

 

 

4.    Waarom moeten we de hondenpoep opruimen als we hondenbelasting betalen?

 

We willen allemaal in een schone omgeving wonen. Hondenpoep vervuilt de openbare ruimte. Daarom moet het worden opgeruimd. De hondenbelasting wordt geheven op basis van de Gemeentewet. De gemeente kan de opbrengst van de hondenbelasting voor verschillende doeleinden gebruiken. In Haarlemmermeer wordt een aanzienlijk deel van de inkomsten jaarlijks ingezet voor het gemeentelijk hondenbeleid. Voor hondenbezitters worden hiermee voorzieningen gemaakt zoals losloopgebieden en er worden speciale afvalbakken geplaatst. De gemeenteraad stelt ook jaarlijks middelen beschikbaar om de openbare ruimte zo schoon mogelijk te houden.

 

 

5.    Hoe kom ik aan hondenpoepzakjes?

 

Hondenpoep zakjes kunt u aanschaffen bij de plaatselijke dierenspeciaalzaken. Ook zijn zakjes te koop bij de bepaalde supermarkten. U kunt de poep ook weghalen met een schepje en in de hondenpoepbakken gooien.

 

 

6.    Waarom verstrekt de gemeente geen hondenpoepzakjes?

 

Het aanschaffen van middelen om de hondenpoep op te ruimen vindt de gemeente een verantwoordelijkheid van de hondenbezitter zelf. Hij/zij heeft immers de keus gemaakt om een hond te nemen. Het plaatsen van haltes met poepzakjes bij hondenpoepbakken wordt om deze reden niet gedaan. Bij het verstrekken van poepzakjes in de openbare ruimte is tevens het risico aanwezig dat vandalen de zakjes uit de haltes trekken en op straat gooien, waardoor de omgeving wordt vervuild met zwerfvuil.

 

 

7.    Waar kan ik het hondenpoepzakje kwijt?

  

Het hondenpoepzakje kunt u kwijt in de speciaal daarvoor in uw wijk geplaatste hondenpoepbak. Dit is een gele afvalbak met afsluit en een sticker (foto bak plaatsen). In 2014 staan in alle kernen in Haarlemmermeer dergelijk afvalbakken. Als bij u in de buurt op dit moment nog geen bakken staan, kunt u de hondenpoepzakjes ook in een gewone afvalbak gooien.

 

 

8.    Bij ons in de buurt staan geen hondenpoepbakken. Wat nu?

 

De gemeente is bezig om in alle wijken hondenpoepbakken te plaatsen. Het kan zijn dat uw wijk op dit moment nog geen hondenpoepbakken heeft. In de loop van 2014 staan in alle wijken in de gemeente hondenpoepbakken. Tot die tijd kunt u de hondenpoepzakjes in de gewone afvalbakken gooien.

 

 

9.    Waarom ruimt de gemeente de hondenpoep niet op?

 

De gemeente is van mening dat hondenbezitters zelf verantwoordelijk zijn voor het doen en laten van hun hond. Dus ook voor het opruimen van de hondenpoep. De gemeente maakt het opruimen van de poep makkelijker door op veel plaatsen in de wijk hondenpoepbakken te plaatsen, zodat de hondenbezitter de poep snel kwijt kan nadat het is opgeruimd.

 

 

10. Kan ik ontheffing/vrijstelling krijgen van de opruimplicht?

 

De algemene Plaatselijke Verordening (APV) geeft aan de eigenaar of houder van een blindengeleidehond of sociale hulphond vrijstelling van de opruimplicht. Een ontheffing kan niet worden verleend.

 

11. Ik heb een handicap waardoor ik de poep niet kan opruimen. Kan ik ontheffing krijgen?

 

Zoals aangegeven in het antwoord op de vorige vraag (10) kan er geen ontheffing worden verleend. Er zijn overigens opruimmiddelen te koop waarbij het minder nodig is om te bukken bij het opruimen van de hondenpoep. Tevens zijn er luiers voor honden in de handel. Mocht dit voor u geen oplossing bieden dan kunnen misschien andere mensen (b.v. familieleden/vrienden) u behulpzaam zijn bij het uitlaten van de hond.

 

 

12. Mag de hond in de goot poepen?

 

Ja, maar ook hier geldt de opruimplicht.

 

 

13. Wat kan ik doen als ik zie dat hondenbezitters de poep niet opruimen?

 

Het beste is als u daar de hondenbezitter vriendelijk en beleefd op aanspreekt en hem of haar erop wijst dat er de gemeente speciale hondenpoepbakken in de wijk heeft geplaatst.

Gemeentelijke handhavers controleren regelmatig, maar de overtreding vindt in een zeer kort tijdsbestek plaats. Achteraf kan niet meer worden opgetreden door het uitschrijven van een boete. De gemeentelijke handhaver moet de overtreding ook feitelijk constateren.

 

 

14.  Wat kan ik doen als er plekken in de wijk zijn waar hondenpoep vaak niet worden opgeruimd?

 

Als u ziet dat hondenbezitters de poep niet opruimen dan kunt u hen daar in eerste instantie vriendelijk en beleefd op aanspreken. Er staan immers hondenpoepbakken. Mocht dit niet helpen dan kunt u een melding doen bij de gemeente. Dit kan via de gemeentelijke internetsite. Via een aparte app kunt u ook via uw mobiele telefoon een melding doen. Uiteraard is het ook mogelijk om naar de gemeente te bellen en uw melding door te geven.

Meldingen worden verzameld en handhavers krijgen hierdoor een duidelijk beeld waar regelmatig overtredingen plaatsvinden. Ze kunnen hun handhavingsactiviteiten hierop afstemmen.

 

15. Waar mogen honden niet komen?

 

Honden mogen niet komen op speelplekken voor kinderen. Dit kunnen ingerichte speelplaatsen zijn met speelattributen maar ook speelweiden en zandbakken. Bij deze plaatsen staan borden met daarop de tekst “geen honden”.

 

 

 

 

B.   Vragen over de hondenkaart (Deze kaarten zijn in de meeste wijken huis-aan-huis verstrekt en zijn ook te vinden op de gemeentelijke internetsite)

 

16. Aan mij is een zogenoemde hondenkaart verstrekt. Wat is de betekenis/status van deze kaart?

 

De hondenkaart geeft aan waar de hond bij voorkeur kan worden uitgelaten. Dit zijn vaak bermen aan de rand van de wijk. Op de hondenkaart zijn deze plekken geel gekleurd. Op de hiervoor bestemde gedeelten van het openbaar groen geldt ook een opruimplicht. Als u vanaf uw woning met uw hond naar een dergelijke strook loopt dan komt u in de meeste gevallen een hondenpoepbak tegen. Hierin kunt u de hondenpoep kwijt.

Op de kaart zijn tevens de losloopgebieden voor honden aangegeven (oranje kleur op de kaart). Deze kunt u herkennen aan het groene bord:

 

 

Op de kaart zijn ook de speelplekken voor kinderen vermeld (bruine kleur. Hier mogen geen honden komen. U treft hier de volgende borden aan:

 

 

 

 Ook zijn er grasstroken waar beter geen honden uitgelaten kunnen worden (groene kleur), omdat deze stroken ook door spelende kinderen worden gebruikt of een beeldbepalende functie hebben. Aan hondenbezitters wordt gevraagd hier hun hond liever niet uit te laten. Spelende kinderen hebben zo geen last van (restanten) van hondenpoep.

 

 

17. Op de hondenkaart staat een gebied aangegeven waar honden niet mogen komen. Door dit gebied lopen voetpaden. Mag ik met mijn hond over dit pad lopen?

 

Ja, u mag met uw hond via het voetpad (trottoir) door dit gebied heen lopen, tenzij de bebording duidelijk aangeeft dat ook het trottoir verboden voor honden is.

 

 

 

 

18. Op de hondenkaart zijn vlakjes aangegeven met een gele- en een groene kleur. Wat is het verschil?

 

De vlakjes die met een gele kleur zijn aangegeven zijn bestemd voor het uitlaten van honden. Ook hier geldt de opruimplicht. Aan hondenbezitters wordt gevraagd hier zoveel mogelijk naar toe te lopen bij het uitlaten van de hond. Voor ouders met kinderen is het nu duidelijk dat zij hun kinderen hier beter niet kunnen laten spelen. Voor het spelen zijn speciale plekken in de wijk aangelegd (bruine kleur). De groene vakjes op de kaart zijn groenstroken waar beter geen honden uitgelaten kunnen worden, omdat deze plekken ook wel eens door spelende kinderen worden gebruikt (informele speelplek) of deze plekken een beeldbepalend aanzien hebben in de wijk. De gemeente heeft het dus liever niet dat hier honden uitgelaten worden. De hondenbezitters moeten zich realiseren dat als de hond hier toch poept, het direct verwijderd moet worden.

 

 

19. Op de hondenkaart is aangegeven dat een gebied verboden voor honden is. Mag ik wel met een aangelijnde hond over het voetpad door dit gebied lopen?

 

Als een gebied verboden is verklaard voor honden betreft dit vaak speelweiden (openbaar groen) en met speeltoestellen ingerichte speelplekken voor kinderen. De voetpaden langs deze speelvoorzieningen kunnen gebruikt worden door hondenbezitters, waarbij zij hun hond kort aangelijnd houden. Uiteraard geldt er op het voetpad een opruimplicht voor hondenpoep. De honden mogen niet in het speelgebied komen.

 

 

20. Waar kan ik de voorkeur uitlaatstroken vinden?

 

Deze (bermen) bevinden zich vaak aan de rand van de wijk. Op de hondenkaart zijn deze stroken in een gele kleur aangegeven. De hondenpoep moet worden opgeruimd.

 

 

21.  Waar vind ik de meest actuele hondenkaart van mijn wijk? 

 

Informatie over het hondenbeleid vindt u op de website van de gemeente. Van de gebieden waar het hondenbeleid is ingevoerd (borden en hondenpoepbakken zijn geplaatst) staat de meest actuele kaart op de site.

 

 

22. Zijn er ook kaarten van andere wijken?

 

Er zijn kaarten beschikbaar van alle wijken waar het hondenbeleid is ingevoerd. Op de website van de gemeente kunt u deze kaarten vinden.

 

 

C.  Vragen over het aanlijnen en loslopen van honden

 

23. Moet een hond worden aangelijnd?

 

Ja, in het openbaar gebied binnen de bebouwde kom moet de hond zijn aangelijnd. 

 

 

24. Waarom geldt er een aanlijnplicht voor de hond?

 

Sommige kinderen en volwassenen zijn bang voor honden en vinden het niet prettig als honden dicht bij hen in de buurt komen en soms ook tegen hen opspringen. Loslopende honden kunnen ook het verkeer in gevaar brengen of schade aanbrengen aan eigendommen van anderen of aan het milieu. Door de hond aan te lijnen heeft de hondenbezitter de controle over zijn/haar hond en wordt overlast voor anderen voorkomen.  

 

25. Waarom heeft de gemeente losloopgebieden voor honden aangewezen?

 

Een hond moet ook lekker kunnen uitrennen. Dit is goed voor het welzijn van de hond. Om deze reden wijst de gemeente losloopgebieden aan. Op de hondenkaart zijn de locaties van deze gebieden aangegeven. Buiten zijn ze herkenbaar aan het groene bord:

 

 

In de meeste wijken zijn enkele losloopgebieden. In de grotere recreatiegebieden van de gemeente (Haarlemmermeerse bos, Toolenburgplas) zijn grotere oppervlakten aanwezig waar de hond lekker kan uitrennen. In de gemeente liggen ook recreatiegebieden (o.a. Boseilanden, Groene Weelde en de Venneperhout) die niet door de gemeente beheerd worden. Ook hier zijn mogelijkheden voor honden om los te lopen. De desbetreffende beheerders hebben de mogelijkheden hiervoor in het gebied aangegeven (zie ook vraag 29 en 30).

De hondenbezitter blijft overigens zelf aansprakelijk als de hond schade toebrengt aan anderen.

 

 

26. Waar liggen de losloopgebieden in de gemeente en hoe kan ik deze buiten herkennen?

 

Per kern/wijk in Haarlemmermeer heeft het college losloopgebieden voor honden aangewezen.

De gebieden kunt u buiten herkennen aan de volgende borden:

 

Met nadruk wordt erop gewezen dat de hond onder verantwoordelijkheid van de hondenbezitter of houder  losloopt. Als schade aan derden wordt toegebracht komt dit voor rekening van de hondenbezitter. Als u de hond niet of niet voldoende onder appel heeft, adviseren wij u de hond aangelijnd te houden.

 

27. Kan ik bezwaar maken tegen de aanwijzing van een losloopgebied?

 

Het college neemt op basis van artikel 2:57 van de Algemene Plaatselijke Verordening besluiten om losloopgebieden aan te wijzen. Deze besluiten worden gepubliceerd in InforMeer. De Algemene wet bestuursrecht geeft belanghebbenden de mogelijkheid om bezwaar en beroep in te stellen. Dit is mogelijk binnen 6 weken na de datum van publicatie. In de publicatie wordt aangegeven op welke wijze het bezwaar kan worden ingediend. De borden “losloopgebied” kunnen wel direct na de bekendmaking van het besluit geplaatst worden.

 

 

28. Mag een hond op speelplekken en speelweiden voor kinderen komen?

 

Nee, volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (art. 2:57) mag de hond hier niet komen. U riskeert een boete. Deze plekken zijn buiten herkenbaar aan het volgende bord:

 

 

 

 

 

 

D.  Vragen over honden in de recreatiegebieden

 

 

29. Welke regels gelden in de recreatiegebieden Haarlemmermeerse bos en Toolenburgplas?

Ook in deze gebieden moet de hondenpoep worden opgeruimd. Op grote borden bij de ingang van deze gebieden is aangegeven waar honden wel en niet mogen komen. Ook op de borden aangegeven waar honden los kunnen lopen.

 

 

30. Geldt de opruimplicht ook in de gebieden van Staatsbosbeheer (Venneperhout en groengebieden in de westflank ) en het recreatieschap Spaarnwoude (Groene Weelde en Boseilanden)?

 

De regels die in deze gebieden gelden hebben de beheerders op borden in het gebied aangegeven. Voor verdere informatie hierover kunt u contact opnemen met de beheerders van deze gebieden.

Ook kunt u de website van Spaarnwoude raadplegen. Voor een gedetailleerde kaart ( hier klikken).

De regels van Staatsbosbeheer kunt u vinden op de website van staatsbosbeheer http://www.staatsbosbeheer.nl/

 

 

E.  Vragen over de handhaving van het hondenbeleid

 

31. Krijg ik een boete als ik mij niet aan de regels houd?

 

Heel veel hondenbezitters houden zich aan de regels. 

De gemeentelijke toezichthouders controleren of hondenbezitters zich aan de regels houden en delen bekeuringen uit indien zij overtredingen constateren.

 

 

32. Wat gebeurt er als ik een bekeuring krijg?

 

Als een bekeuring wordt uitgeschreven door de gemeentelijke toezichthouders dan verzorgt het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) de verdere afwikkeling. Enkele weken nadat de bekeuring is uitgeschreven krijgt u een brief van het CJIB met een acceptgirokaart voor het betalen van de bekeuring. Als u het hiermee niet eens bent kunt u bezwaar maken bij de officier van justitie. Op de bekeuring treft u hierover nadere informatie aan.

 

 

33. Wie controleert op de naleving van regels?

 

Gemeentelijke toezichthouders controleren periodiek in de wijken.

 

 

 

 

F.   Vragen over hondenbelasting e.d.

 

32.      Ik heb een hond, moet ik hondenbelasting betalen?

Ja.

De hondenbelasting wordt geheven voor het houden van een of meer honden. De houder van de hond krijgt de aanslag. Voor honden die door gezinsleden worden gehouden, is het hoofd van het gezin belastingplichtig. Als hondenbezitter moet u zelf aangifte doen. Ook een wijziging van het aantal honden moet u melden bij de gemeente. Het blijkt uit de praktijk dat niet alle honden worden aangegeven. De gemeente voert daarom controles uit.

 

 

33.      Waarom bestaat er wel honden- maar geen kattenbelasting of belasting voor andere dieren (b.v. paarden)?

 

De Gemeentewet biedt de gemeente geen mogelijkheid om kattenbelasting te heffen of belasting voor b.v. het houden van paarden.

Kattenoverlast speelt zich ook voornamelijk af op eigen terrein van burgers. Hier kan de gemeente niet optreden. Bewoners moeten elkaar daarop aanspreken.

Paarden lopen niet veelvuldig op de openbare weg. Maneges zijn wel geïnformeerd dat zij paardenbezitters de instructie geven dat zij paardenpoep van de openbare weg moeten verwijderen.

 

 

34.      Ik heb vragen over de aanslag hondenbelasting waar kan ik terecht?

 

U kunt vragen stellen / bezwaar maken als de aanslag is berekend naar een onjuist aantal honden. U kunt eveneens bezwaar maken als de verkeerde houder is aangeslagen. Dit kunt u binnen 6 weken na dagtekening van de aanslag digitaal via deze website doen of door gebruik te maken van het bij de aanslag gevoegde reactieformulier. U moet dit reactieformulier na ondertekening wel binnen zes weken na de dagtekening van het aanslagbiljet terugsturen naar: de Inspecteur Belastingen Postbus 796, 2130 AT te Hoofddorp.