Nieuw bestemmingsplan Lijnden:

januari 2013.

DORPSRAAD LIJNDEN

LIJNDEN  HAARLEMMERMEER

 

 

Procedure   Link naar plan Staatscourant Voorbeeldbrief

Flink wat belangstelling voor inloopavond 27 februari 2013

 

 De organisatie verliep niet geheel vlekkeloos, want aanvankelijk stonden de belangstellenden voor een dichte deur, maar het verdere verloop toonde de betrokkenheid van de Lijndenaren, die nu eindelijk hun vragen konden afvuren op gemeente en politiek. Het bestaande bestemmingsplan Lijnden was namelijk van 1958, met hier en daar een aanpassing en wijziging, maar van een nieuw plan was het tot nu toe niet gekomen. Er werd gewezen op sommige onduidelijkheden en op ontbrekende maar al uitgevoerde wijzigingen. Vanuit de zaal kwamen gedetailleerde vragen, maar het was niet de bedoeling in te gaan op individuele percelen. Voor diegene die via de website geen toegang hadden tot de digitale kaart, blijft altijd nog de optie open om de plannen in Hoofddorp in te zien. (zie verder). Van de mogelijkheid om na afloop van de vragen- en presentatieronde nog even de kaarten te bestuderen en vragen te stellen werd nog langdurig gebruik gemaakt. Lees verder voor het bestemmingsplan en de procedures.

Drukte na afloop inloopavond

 

Nieuw bestemmingsplan 

Voor een groot deel van Lijnden is de gemeente bezig met het ontwikkelen van nieuw bestemmingsplan. Dit bestemmingsplan wordt gemaakt voor het gebied vanaf de Ringvaart tot aan de A9.   Dit is de Lijnderdijk langs de ringvaart vanaf iets boven de Raasdorperweg tot aan Akerdijk nr  55, de Raasdorperweg,  Nieuwekerkerstraat , de Veldweg en de Hoofdvaart oost- en westzijde tot de A9. Het gedeelte tussen de A9 tussen en voorbij de Schipholweg dus NIET. Volg deze link voor het overzichtskaartje.

 

Een bestemmingsplan is een bindend plan voor de overheid (gemeente) en u als burger. Het bestemmingsplan wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Hiermee wordt de bestemming en de functie van de gronden aangewezen. Ook worden er regels over het gebruik van de gronden gegeven en wat erop gebouwd mag worden.

 

Voor het tot stand komen van een bestemmingsplan is een vaste procedure.

1) De gemeente kondigt in het huis- aan huisblad ( tegenwoordig dus in het Witte Weekblad/Infomeer) en op de website van de gemeente (www.haarlemmermeer.nl/) bekendmakingen) aan dat er een nieuw bestemmingsplan in ontwikkeling is.

 

2) Er wordt een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Ook dit wordt aangekondigd in het huis- aan huis blad en op de website. Dit ontwerp kunt u 6 weken inzien op het gemeentehuis of via internet. Volg daarvoor deze link. Klik op de button "i", zodat u met de muis uw eigen perceel kunt aanwijzen. Hierna krijgt u de informatie te zien die op uw perceel betrekking heeft. Dit werkt in Internet Explorer op de PC en Safari op Apple Macintosh. De software die de digitale kaart gebruikt werkt niet op iPhone en iPad. Op Android tablets en smartphones is dit niet uitgetest. Het duurt even voordat de kaart zichtbaar wordt. De kaart kan worden vergroot via de knoppen linksboven op de pagina en via de "slider" helemaal links. De verschillende infoschermen kunnen worden gesloten door op de pijl die naast het infoscherm staat te klikken. De infoschermen komen automatisch weer naar voren als u op uw perceel klikt.

Als u het niet eens bent met wat er in dit ontwerpbestemmingsplan over uw woning of de woning van uw buren of in de buurt wordt aangegeven kunt u een zienswijze indienen (kenbaar maken). Een zienswijze is dus een bericht van u aan de gemeente dat u het niet eens bent met, in dit geval, het bestemmingsplan.

3) Het bestemmingsplan wordt vastgesteld. Dit doet de gemeente binnen 12 weken nadat de 6 weken voor het inzien is verlopen.

Ook dit komt in het huis- aan huis blad en op de website te staan. Hierbij staat ook tot wanneer u bezwaar kunt maken tegen dit besluit (beroep in kunt stellen). Dit doet u dan bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van Staten. Hier hebt u 6 weken de tijd voor. Maar het kan alleen als u een zienswijze heeft ingediend bij punt 2. Uw beroep is anders niet ontvankelijk.

 

Het nieuwe bestemmingsplan kan voor u belangrijk zijn als u in- aan of op uw woning of bedrijf iets wilt bouwen. Voor 1 oktober 2010 diende u dan een bouwaanvraag in. Sinds 1 oktober 2010 moet u in zo’n geval een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente, met in ieder geval de activiteit bouwen.

De gemeente toetst uw aanvraag allereerst aan het bestemmingsplan. En nu er een nieuw bestemmingsplan in ontwikkeling is, toetsen zij ook hier aan. Daarnaast toetst de gemeente uw aanvraag aan de gemeentelijke bouwverordening en aan het Bouwbesluit.

Mocht het dus zo zijn dat u iets wilt bouwen of gebouwd hebt dat wel in het vorige bestemmingsplan paste maar niet in het nieuwe. Of uw buren willen iets bouwen of hebben iets gebouwd dat niet in het vorige bestemmingsplan paste maar wel in het nieuwe en u wilt dit niet. DAN is het belangrijk dat u het nieuwe bestemmingsplan gaat inzien. En eventueel een zienswijze indient.

 

Zoals het er nu naar uit ziet wil de gemeente het ONTWERP bestemmingsplan Lijnden door de gemeenteraad laten vaststellen op 19 februari as. Dit betekent dat het ontwerpbestemmingsplan gepubliceerd wordt (in het Witte Weekblad) op 20 februari. En ook op de website van de gemeente en op www.ruimtelijkeplannen.nl . Het ontwerpbestemmingsplan ligt dan ter inzage vanaf 21 februari. U kunt het bestemmingsplan dan bij de gemeente inzien of via de genoemde websites.

 

U hebt vanaf 21 februari zes weken de tijd om een zienswijze in te dienen.

 

Waar en wanneer in te zien:

Voor het inzien van stukken is het raadhuis geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Op afspraak zijn stukken die ter inzage liggen ook te zien dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur en dinsdagavond van 17.00-20.00 uur. Een afspraak maken kan via: 0900-1852.

Bezoekadres: Raadhuisplein 1, 2132 TZ  Hoofddorp.

 

Adres om zienswijze naar toe te sturen:

Gemeenteraad van Haarlemmermeer

Raadhuis

Postbus 250

2130 AG Hoofddorp